torsdag 1 mars 2012

Våra kritiska glasögon

Idag var det 5B:s tur att på IT/SV-lektionen prata om har man kan titta på till exempel YouTube-klipp med speciella glasögon. Se bildspel i detta tidigare inlägg här på V5:or.

Att vara kritisk kan betyda att man är väldigt negativ. Det kan också betyda att man tittar noga och undersöker något och sedan berättar vad man tycker om det. Det är det vi gör när vi tar på oss våra kritiska glasögon.
Det är viktigt att träna på att resonera och träna sig på att titta kritiskt på det vi ser och hör. Det är ett mål i läroplanen.

Här nedan är det klipp vi i 5B använde för den här övningen. Efter att ha resonerat ansåg vi att det var ok enligt våra tre kriterier: det var roligt, det var ok enligt upphovsrätten och det var ok enligt vår värdegrund. Det vi resonerade kring och hade funderingar om var att en av killarna sa "Idiot" till den andra. Vi resonerade oss fram till att det kunde vara ok eftersom det var i en spelad roll. Killarna spelat teater. Att en av killarna framställs som lite korkad ansåg vi också var ok eftersom det var teater och att de drev med sig själva på ett medvetet sätt.Här är länk till Raggywoods YouTube kanal.

Här är en länk till den andra filmen som vi såg en bit av - för er som vill se hela. Ta på er glasögonen ; )

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar