Om

Det här är en skolblogg för 5A och 5B på Växthusets förskola och skola i Uppsala. Vi har startat bloggen för att synliggöra lite av allt härligt lärande som pågår i skolan varje dag. I motiveringen nedan kan ni läsa elevernas syn på vårt bloggande. Läs mer om varför vi bloggar och vilken pedagogisk koppling bloggen har nedan under rubriken "Därför bloggar vi".


Vi är med i tävlingen

Vi jobbar just nu på att skriva en motivering och att se över vilken licens vi ska ha på vårt material. Den kommer att publiceras här inom kort.


Här är elevernas motivering till varför just vår blogg skulle vinna Webbstjärnan 2012:


Vi vill vara med i webbstjärnan för att vi är två jättebra klasser som verkligen kommer överens med varandra. Alla tycker verkligen att bloggen hjälper oss i skolarbetet.


Vi har designat bloggen för det mesta själva, och vi tycker att det är mycket snyggare än de andra bloggarna. Vi uppdaterar också väldigt ofta. Vi känner oss väldigt delaktiga i bloggen.


Numera har vi läxorna på bloggen, vilket gör att man kommer ihåg alla läxorna lättare. Vi slipper även strula med massa papper och böcker. Med bloggen hjälper vi även miljön för att vi inte använder mycket papper. Vi vill också visa andra personer vad vi jobbar med i skolan, till exempel föräldrar. Vi lägger även ut lite kluriga spel och länkar på v:5or!


En annan sak som är väldigt bra är att om man är sjuk så kan man klicka på en länk som heter Läxor. Där kan man se alla läxor under hela veckan. Vi lärt oss hur vi hittar bilder som inte är emot reglerna, vi har också lärt oss hur man använder Creative Commons, sedan vi fick bloggen.


Några av oss elever har också gjort egna bloggar som man kan läsa, de heter: Sportisen, modeblogg, Gottegrisen och bokbloggen.


På onsdagar har vi något som vi kallar för datastuga, där har alla som inte har tillgång till dator hemma gör läxorna på datastugan. Datastugan börjar precis efter man har slutat skolan, och det är frivilligt om man vill vara med eller inte.


Vi hoppas att vi kommer att vinna, för att vår blogg är ju grym!


Om vi vinner ska vi använda pengarna till vår klassresa!


Om inte annat anges är allt material på bloggen V5:or licensierat under:

Creative Commons-licens
V5:or by Klass 5A och 5B is licensed under a Creative Commons Erkännande-Ickekommersiell-IngaBearbetningar 2.5 Sverige License.

Vår Creative Commons licens on PhotoPeach
_______________________________________________________________
Om du vill komma i kontakt med oss som sköter om bloggen kan du maila till: elisabet.m.jagell@uppsalaskolor.net


Därför bloggar viTill elevernas föräldrar (och andra intresserade)
På vår om-sida kan ni i elevernas motivering till varför vi ska vinna Webbstjärnan läsa elevernas syn på vårt bloggande.


Plats att publicera
Bloggen är en bra plats att visa glimtar av skolvardagen. Eleverna får genom bloggen en mottagare för sina arbeten och de får möjlighet till respons. Vetskapen att någon kommer att läsa och se skolarbetet ger eleverna drivkraft och motivation. Vi tror att bloggen kan stimulera, stärka och synliggöra lärandet.


Information och kommunikation
När vi visar vad vi gör i skolan kan ni föräldrar känna er mer delaktiga. Er delaktighet hjälper ert barn. Vi vill gärna att ni skriver kommentarer till våra inlägg.


Tillfällen till IT-prat
Arbetet med bloggen ger naturliga tillfällen att prata om datorer, internet, källkritik och säkerhet på nätet.
I nya läroplanen är IT, internet och digital kompetens nämt i många sammanhang. Se själva i den här videon:

Apropå säkerhet... På V5:or har eleverna nick - det vill säga smeknamn. Hos oss granskas alla kommentarer innan de publiceras.


Ansiktsbilder... Vi har inget emot foton där ansikten syns, men vi har valt att på vår blogg ha foton där elevers ansikten inte syns (ibland gör vi undantag). Varför kan man undra... Vi är nyfikna på att se om det går att ha en skolblogg utan foton med ansikten. Det vi är nyfikna på att undersöka är:
  - kan detta skapa ett annat fokus i bilderna? Kanske vänds fokus mer åt lärprocessen och lärandet istället för på personen?
  - kan detta få oss att tänka nytt kring bilder, foto och illustration? Kanske kan det få oss att använda elevernas egna bilder (ritade av dem själva) mer?
  - kan detta ge en möjlighet för alla elever att bli inkluderade på samma villkor, även elever som av en eller annan anledning inte får eller kan vara med på bild på nätet?
  - kan detta ge oss en annan ingång till varandra, en ingång utan att först filtrera genom till exempel kön och utseende?


Om du som förälder har frågor angående bloggandet - hör gärna av dig till någon av oss pedagoger i 5:orna.