måndag 18 juni 2012

Pusseltalet


Här är talet från avslutningslunchen:

Gudbjörg pussel - Idag känner jag både glädje och sorg. Glädje över den tid som vi har haft tillsammans och sorg över att behöva skiljas. Ni är de första elever som jag haft som pedagog och ni är den första gupp  som jag tar farväl av. Framför mig sitter unika pusselbitar som var och en ingår i en helhet. Tillsammans blir vi rikare. Vi lär av varandra och växer som individer i samspel med andra. Olika personligheter, olika kulturer och erfarenheter bildar tillsammans ett världspussel. En del bitar ligger långt ifrån varandra,  men är ändå en del av vårt mänskliga pussel. Står du nära ser du bara en del av pusslet. Ta ett steg tillbaka och betrakta helheten. Då framträder en skimrande mosaik av färger i olika nyanser och skepnader. Så vänd blicken utåt, våga stanna upp och ta hand om varandra.

Kerstin: pusselbit - varje del är unik  - unik betyder speciell, enastående, ensam i sitt slag och ojämförlig. På hela jorden finns det ingen annan människa som är precis som du! Ingen har samma fingeravtryck och ingen har precis samma  DNA som du. En del av er har jag känt ganska länge och en del har jag lärt känna mer den här terminen. Det har verkligen varit roligt att lära känna er alla. Du är ojämförlig och det betyder att du inte ska jämföra dig med andra utan bara med dig själv! Det ska bli mycket spännande att få höra vad just du satsar på i livet!

Sofia: pusselbit - varje del passar ihop med några andra: precis som Kerstin sa så är ni alla unika, ni är unika på så sätt att ni alla är olika individer som är bra på olika saker. Tänka er ett pussel och att ni är var sin bit i detta pussel - varje bit passar ihop med några andra och tillsammans skapar ni en helhet där varje bit behövs för att helheten ska bli komplett.

Caroline: guldfärgad pusselbit - ni elever är guld Vet ni om att guld är ett grundämne och en mycket eftertraktad metall? Genom att satsa högt når du långt. Ni alla kan, om ni vill, nå era mål och drömmar. Det handlar om att sträva efter det bästa, utmana er själva och att aldrig tappa lusten. Ni är och har varit guld värda för oss! Ni är och kommer genom era härliga personligheter liksom guld vara oerhört eftertraktade. Glöm aldrig bort hur mycket ni betyder för oss!

Elisabet: guldfärgad pusselbit, inget motiv - ni bestämmer ert motiv    Varje pusselbit som är en del av samma pussel - ni kommer var och en att få en del av det pusslet. Om ni har återträff om, låt säga 10 år, så kan ni ha med era bitar och pussla ihop dem till ett helt pussel.
Pusselbitarna är alla guldfärgade, som Caroline sa. De har inget motiv. Det är upp till er, var och en, att bestämma vad er pusselbit ska föreställa - ni bestämmer själva hur ert liv ska se ut - ert liv ligger i era händer (som vi pratade om på “Du äger”). Glöm inte att be om hjälp och glöm inte att hjälpa andra - det är så vi växer tillsammans!1 kommentar:

 1. Olivia Lindkvist20 juni 2012 23:07

  Herregud!! Jag gråter när jag läser detta :( Jag gråter till och med nu!
  Saknar er jätte mycket!
  Om jag kommer på ett fint tal lovar jag att jag skriver det i en kommentar på det här inlägget!
  Puss och kram Olivia.L

  SvaraRadera