fredag 16 mars 2012

IT-läxa till den 23/3: Historiedetektiven

På SO läser ni nu om Medeltiden. Vet ni hur man fått reda på allt man vet om medeltiden?

Man har använt skriftliga källor, till exempel böcker, protokoll och annat från den tiden.
Man har också använt arkeologi, det vill säga sådant som man grävt fram från den tiden.

I den här läxan ska ni få vara historiedetektiver och hjälpa några arkeologer som hittat ett skelett.

Klicka här för att komma till spelet. Observera att man tyvärr inte kan spara och fortsätta en annan dag. Se till att du har rejält med tid för att spela. För mig tog det cirka 40 minuter att ta mig igenom hela mysteriet.

Läxan är att:
1. Spela spelet i minst 30 minuter (gärna tills hela mysteriet är löst).
2. I ett inlägg ska du skriva ner alla de ledtrådar du hittat och skriva ditt nick. Jag kommer att läsa det du skrivit, men inte publicera.

Spelet övar dig i källkritik och problemlösning. Det lär dig om olika institutioner i samhället som finns i verkligheten och hur de kan användas.

Klicka här om du vill läsa mer om spelet, till exempel vad de olika symbolerna betyder.

Elisabet gick igenom läxan i skolan i fredags. Ni som inte kunde vara med, testa själva. Om ni kör fast, fråga en kompis eller fråga Elisabet på onsdag.

2 kommentarer:

 1. Bra jobbat - nu är det 12 av er som löst mysteriet med skelettet! Några av er har listat ur alla ledtrådar. Bra jobbat!
  Ett råd till er som ännu inte gjort läxan - man måste vara lite envis och prata med alla personer man möter. Till slut får man reda på saker som man kan koppla ihop. Lycka till!

  SvaraRadera
 2. Hej!
  Nu har jag hittat några ledtrådar det var en man och han levde på 1600 talet. Han var runt 30 år och han blev skjuten i huvudet.

  //sirius

  SvaraRadera