söndag 28 augusti 2011

Näringskedja - näringsväv

På NO:n så här i början av terminen repeterar vi vad en näringskedja är. Nu ska vi också titta på vad en näringsväv är.

Vi tittar på bildspelet här nedan.
Bildespelet är hämtat från www.lektion.se och är licensierat under CC (by-nc-sa) Micke Sundström, Granbergsskolan 7-9, Bollnäs. Tack Micke!


5A och Karl Axel Pehrson

5A och Karl Axel Pehrson on PhotoPeach

Uppstart 2011

Uppstart 2011/2012 on PhotoPeach

Profilbilder

Första skolveckan gjorde vi profilbilder med bildtekniken frottage.





IFK 18:s sommar

Här är en bild från filmen som vi ser i skolan!

Skeppets sommar

Kalles Sommarlov
View more presentations or Upload your own.

Ps! Jag undrar vem som står bakom sista sliden... /E


Ekorre

Hejhej!
Jag har gjort massor med roligt på mitt sommarlov men det var en grej som slog allting. Vi hade en EKORRE som husdjur i ungefär 2 veckor! Det var en jätte liten ekorre. Den var super söt! Här är en bild på honom. Han hette Poh!













Det började med att han kom skuttande in på våran tomt. Och precis när han kom så hoppade jag studsmatta (som tur var) och då fick jag syn på honom. Först så jagade han mej, men jag bara gick runt i en cirkel och han hoppade efter mig. Men till slut så slutade han. När han hade varit still ganska länge så sprang jag in och hämtade ett digestive, som han kunde få. När jag kom tillbaka till honom så hade han rört på sig lite men inte så mycket. Jag gick försiktigt fram och la digestivet framför honom. Han luktade på det och sen började han äta. På bilden så äter han sitt digestive, som var som en fotbollsplan för honom J.
När han hade ätit upp så började han jaga mej igen. Men det var ju bara roligt! Men efter att han hade jagat mig i ungefär 5 minuter så kurrade han ihop sig och somnade mitt på gräsmattanJ.
Det var då han var som sötast! Jag tog inga bilder på honom då för jag var så upptagen att kolla på honom själv.
Sen när han vaknade så försökte jag ta in honom i en bur men det gick inte så bra. Men efter 10 minuter (ungefär) så kom Jonatan (min brorsa) och hans kompis David. Då berättade jag allt för dom och efter det så hjälptes vi åt att få in honom i buren. Till slut så gick det J.
Men när han kom in i buren så verkade han sur, så då tog jag in hans kex in i buren och då blev han glad igen!
Då såg han ut såhär!











När mamma kom hem så berättade hon om vad han skulle äta, och hur man skulle ta hand om honom. De visade sej att ekorrar åt müsli, grädde och sallad. Dom fick inte äta jordnötter och solrosfrön.
Han blev mer och mer tam för varje dag. Efter ungefär 3 dagar så kunde man ta upp honom och hålla honom i handen. Ibland somnade han till och med i ens hand!
Det var super kul att ha honom hemma hos oss, men vi har honom inte längre. För att när vi skulle åka till Turkiet och vara där i en vecka, så var mammas kollega ”barnvakt” åt ekorren. Men när vi kom hem så berättade han (mammas kollega) att han hade börjat blivit vild där. Han hade börjat sova ute på nätterna och varit ute hela dagarna, och den ända gången han kom in till deras hus så var det för att han ville ha mat.
Mamma berättade för oss (barnen) att det skulle vara bäst om han stannade där och blev vild där. De förstod vi. Men vi fick komma och hälsa på i alla fall!
Jag hoppas att han har det bra där nu. Att han har skaffat nya ekorrkompisar och har det kul varje dag.


Hoppas att ni har haft en lika rolig sommar som jag har! J

Mitt sommarlov 2011

Sommarlov 2011


Jag har varit mycket med mina marsvin under sommarlovet.

Vi har också ätit kräfftor hos mormor och morfar, jättegott!!

Vi har även varit på Ibiza och hälsat på farmor och farfar i tre veckor. 

Så här har min sommar varit i en snabb sammanfattning.

Mitt sommarlov

Mitt sommarlov Maria on PhotoPeach

Sommarlovet

Kul sommar!

kul sommar on PhotoPeach

måndag 22 augusti 2011

Gothia i Göteborg


Gothiacup i Göteborg – 17-23 juli

Jag har spelat Gothiacup i Göteborg. Över 1500 lag, från 72 olika länder med ca 20 000 spelare deltog. Det fanns 8 åldersgrupper, 11-18 år, för tjejer och killar. Vi åkte till gothia med 2 lag, Sirius 1 och Sirius 2. Det fanns ca 120 lag i vår åldersgrupp. Sirius 2 kom till 16-delsfinal (delad 17:e plats) och Sirius 1 kom till kvartsfinal (delad 5:e plats). Vi spelade mot lag från Libanon, Italien, Indien, Sverige, Tyskland, Grekland, Tunisien och Filippinerna. Vi var på invigningen tillsammans med 55,000 andra, på Gamla Ullevi där alla lagen presenterades från deras olika länder. Det roligaste från Gothia var när vi vann mot Tyskland med 7-1. Vi hann också med Lisberg!


Päron

Här är en bild från en innehållsrik film om Pärons sommar. Vi tittar på filmen i skolan.


Emsons sommarminne

Mitt sommarlovsminne


Pedros sommar

Pedros sommar on PhotoPeach

Tidde och Livis sommarläxa

Här är en bild från filmen som vi tittar på i skolan!


Gothia Cup

Här är en bild! Vi tittar på resten från USB-minnet.






Hälsningar från Olly

Skara sommarland


Hej klassen hoppas ni mår bra. Något som jag har gjort under sommaren som jag vill dela med mig av är mitt besök på skara sommarland. Det var jätteroligt. Jag var där med min mamma, pappa och storasyster. Det såg stort och jättefint ut. Det finns karuseller, vattenrushkanor och utomhusbad.  Jag tävlade med min pappa i en av vattenrushelkanorna. Man åker ner med en matta och den som är nere först vinner och min pappa vann.  Jag åkte en ruchelkana där man behövde ha hjälm på sig för att den var så farlig. Sen simmade jag i en simbassäng som hette vågpolen. Det kom vågor var tionde minut.  Efter att vi badat gick vi och åt i en kebabresturang som låg i skara sommarland. Det smakade gott. Det fanns även djur som kameler och fiskar som man kunde titta på. Vi badade lite till efter att vi ätit sen så åkte vi karuseller. Dem var roliga. Jag åkte en karusell som var som larven fast mycket läskigare.  Allting var jätteroligt. Vi ses snart igen.

söndag 21 augusti 2011

Älgpark

Älgpark on PhotoPeach

Mitt sommarlov

Mitt sommarlov 2011 on PhotoPeach

Gröna lund!

Gröna lund!! on PhotoPeach

Gotland

Gotland 2011 on PhotoPeach

Lilla O:s sommar

Olivias sommarlov on PhotoPeach

Sommar i Göteborg

Sommar i Göterborg on PhotoPeach

Gothia Cup

Hej!
Nu har nästan hela sommarlovet gått och det har varit jätte bra!
Bland det roligaste jag har gjort är att ha varit med i Gothia Cup i Göteborg.
Här är en bild när vi mötte ett filipinskt lag som hette Makati Fc och vi vann med 6-2!
Jag gjorde ett frisparks mål!
Vi hann också gå på Liseberg några gånger.
Hela laget bodde på samma hotell precis bredvid Liseberg.

Hälsningar Jonathan!!!!!!




Hej världens bästa 5:or!

Bosnien & Hercegovina ~ Sarajevo, Gamla Stan
Hej världens bästa 5:or!
Som vanligt åker jag och mina föräldrar till Bosnien varje sommar och besöker vänner och familj,och såklart så gjorde vi det denna sommar också!

En av den finaste delen av huvudstaden Sarajevo är Gamla Stan...och man kan ju verkligen inte lämmna Sarajevo utan att besöka Gamla Stan! 
I Gamla Stan kan man hitta en massa fina souvenirer, kläder, kosmetik & accesoarer ... & sist men inte minst ... * TRUMMVIRVEL * resturanger där man kan äta den klassiska Bosniska rätten som består av cevapcici ( ungefär som köttbullar fast avlånga ) , pita bröd , lök , olika såser & fil mjölk / yoghurt.

 Och en sista sak som inte går att missa: När man går igenom Gamla Stan så träffar man en massa turister från hela världen!

NU KOMMER DET LITE BILDER FRÅN GAMLA STAN!  Blinkar



Välkommen till ett nytt läsår!

Nu är det nya läsåret igång och vi har startat vår nya blogg - V5:or!
V5:or var det namn de allra flesta önskade för femmans blogg.

De första inläggen är era fina sommarläxor. Läxan finns beskriven på vår förra blogg - V4:or.

Här är en sammanfattningen av den en-två-ords-utvärderingen vi gjorde i fredags. Ju fler som skrivit samma ord desto större blir ordet. Varje elev fick skriva ett eller två ord som kunde beskriva de tre första dagarna av årskurs fem.
Vi kan se att de allra flesta tycker att det känns bra, roligt och kul. Vi har förståelse för att några även tycker att det känns jobbigt att byta från sommarlov till skola och att det känns annorlunda och lite förvirrande med nya lokaler och en del nya sätt att arbeta på.

Välkomna titt ett nytt läsår!